Kiscsalád, nagycsalád, generációk együttélésének bemutatása, támogatások változása

Horváth, Debóra (2023) Kiscsalád, nagycsalád, generációk együttélésének bemutatása, támogatások változása. BA/BSc, Benedek Elek Pedagógiai Kar.

[thumbnail of Horváth Debóra - Kiscsalád, nagycsalád, generációk együttélésének bemutatása, támogatások változása - szakdolgozat.pdf] PDF
Horváth Debóra - Kiscsalád, nagycsalád, generációk együttélésének bemutatása, támogatások változása - szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a család témának jártam utána. Elsők között leírtam, hogy mi is a család fogalma, mi a jelentősége és mi a család szerepe, valamint a családon belül élők szerepe. Később visszatekintettem kicsit a múltba, és írtam a család történetéről, feladatáról és funkciójáról. Ezt követően a családi szerepekbe ástam jobban bele magamat, szót ejtettem az apa szerepről az anyaszerepről és a gyermek szerepéről, majd a családtípusokat részleteztem és azok változásait. Ezután írtam a családról, mint társadalmi és mint személyes közösségről, és arról, hogy milyen, ha gyermek van a családban és hogy a családtípus milyen hatással lehet a gyermekekre, majd szakdolgozatom szakirodalmi részének végén a családi támogatásokról ejtettem pár szót, benne, hogy milyen támogatásokat vehetnek igénybe a családok és meddig. Ez követően lejegyeztem a három hipotézisemet, majd összeállítottam egy ennek megfelelő kérdőívet olyan szülők számára, akik gyermeket nevelnek. A kérdéssort 100 szülő töltötte ki, köztük értékelhetetlen nem volt. A kérdőív vizsgálata során hipotéziseim között akadt olyan, ami igazolódott, viszont többsége nem igazolódott be. A kérdőív elkészítése után egyes válaszokkal nem tudtam teljesen egyetérteni, így elkészítettem egy interjút is, két csecsemő-és kisgyermeknevelővel. Az itt kapott válaszokkal könnyebben tudtam azonosulni, mint a kérdőívben visszakapott szülők által kitöltött válaszokkal.

Magyar cím

Kiscsalád, nagycsalád, generációk együttélésének bemutatása, támogatások változása

Angol cím

Introduction of small families; big families; and generations living together, family funds changes

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Benedek Elek Pedagógiai Kar

Tanszékcsoport/intézet

BPK - Társadalom-, Szociális és Kommunikációtudományok Intézete

Szak

BPK - Csecsemő- és kisgyermeknevelő (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Bodnár, Gabriella
Címzetes egyetemi tanár, PhD

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Debóra Horváth
Dátum: 01 Aug 2023 10:34
Utolsó módosítás: 06 Szep 2023 09:04
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10642

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet