"Lehet váratlan utakra tévedsz, de ez nem jelenti azt, hogy ne vezethetnének gyönyörű helyekre." Skócia filmturizmusa

Kovacsics, Dóra (2023) "Lehet váratlan utakra tévedsz, de ez nem jelenti azt, hogy ne vezethetnének gyönyörű helyekre." Skócia filmturizmusa. BA/BSc, Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar).

[thumbnail of KBAN-22_52.pdf] PDF
KBAN-22_52.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP-kről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatom a skót filmturizmus és az Outlander hatás témáját járja körbe. A dolgozat elméleti célja nem csak adatokban bemutatni a skót filmturizmust, hanem a turizmus más ágaira való hatását is, például imázs építésre, örökségturizmusra és „ősturizmusra”. A dolgozat gyakorlati célja a filmturisztikai motivációk felmérése Magyarországon, il-letve az Outlander című sorozat a helyszínek vonzerőjére gyakorolt hatásának kiderítése volt, és ezen keresztül a filmipar által használt eszközök fontosságának bebizonyítása a képalkotásban. A kutatásom első hipotézise, hogy a generációk között nagy az eltérés filmturisztikai motivációkat illetően. A második hipotézis, hogy a filmek hatással van-nak a Skóciáról alkotott mentális kép kialakításában az emberek fejében. A harmadik hi-potézis, hogy az Outlander egy pozitív és vonzó imázst népszerűsít Skóciáról. Kutatá-somhoz a kérdőíves módszert használtam. A kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a generációk között nincs akkora hasadék, ahogy a hipotézis állította. Kevés helyen volt észrevehetően kimutatható különbség. A második hipotézis részben be lett bizonyítva, viszont kiderült, hogy a do-kumentumfilmek nagyobb hatással vannak az emberek országkép alkotásában, mint a filmek/sorozatok. A harmadik hipotézis viszont bizonyítva lett. A kutatás végén kiderült, hogy az Outlander pozitív „reklám” az országnak és a filmipari eszközök (utómunkála-tok, színezés, kameraszögek) is szerepet játszanak a vonzó kép kialakításában, bemutatva fontosságukat imázs építésben.

Magyar cím

"Lehet váratlan utakra tévedsz, de ez nem jelenti azt, hogy ne vezethetnének gyönyörű helyekre." Skócia filmturizmusa

Angol cím

"You might take unexpected paths, but that doesn't mean they can't lead to a bonny place." Film-induced tourism of Scotland

Intézmény

Soproni Egyetem

Kar

Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (volt Közgazdaságtudományi Kar)

Tanszékcsoport/intézet

LKK - Ökológiai Gazdaságtan Intézet

Szak

LKK - Turizmus-vendéglátás alapszak (BA)

Témavezető(k)

Témavezető neve
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tóth, Tímea Zsófia
tanársegéd

Helyi kari azonosító

KBAN-22/52

Mű típusa: Szakdolgozat
Felhasználói azonosító szám (ID): Dóra Kovacsics
Dátum: 12 Szep 2023 08:17
Utolsó módosítás: 12 Szep 2023 08:17
URI: http://diploma.uni-sopron.hu/id/eprint/10519

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet